شرکت اپل در سال ۲۰۲۰ از تراشه قدرتمندی به نام M1 رونمایی کرد. این تراشه در برخی از محصولات تعبیه شد و بازخورد بسیار خوبی از طرف کاربران داشت. یک سال بعد از تراشه های M1 پرو و M1 مکس نیز رونمایی شد. پردازنده M1 که مختص کمپانی اپل است با عملکرد بی نظیرش توانست محبوبیت زیادی را در بین کاربران کسب کند و از بعضی از پردازنده های رقیب پیشی بگیرد. در واقع M1 در محصولاتی مانند مک بوک ایر، مک مینی، مک بوک پرو ۱۳ و آی مک استفاده شده است. در سال ۲۰۲۲ از تراشه M1 اولترا رونمایی شد. اما در همین سال یعنی سال ۲۰۲۲ همان طور که انتظار می رفت، شرکت اپل از تراشه جدید خود با نام M2 رونمایی کرد. احتمالا در ماه های آینده شاهد رونمایی از تراشه های پرو، مکس و اولترا برای M2 هستیم. شرکت تجارت ارتباط هوشمند کارا قصد دارد که به بررسی تفاوت پردازنده M1 و M2 بپردازد تا انتخاب برای شما آسان تر شود.
تراشه M1
ابتدا باید بدانید که این تراشه وقتی وارد بازار شد، ارتقایی محشر و بی نظیر برای کامپیوترهای مک بود. این تراشه جای اینتل را گرفت و عملکرد فوق العاده در برابر مصرف انرژی به مک ها ارائه داد. و البته از این نیز نگذریم که این تراشه باعث بهبود زیادی به منظور اجرای راحت و آسان برخی از برنامه ها شد. جالب است بدانید که M1 اولین تراشه اختصاصی اپل برای مک ها محسوب می شود و موفقیت بزرگی برای کمپانی اپل به شمار می آید. این تراشه از معماری Arm بهره گرفته است. M1 عملکرد و قدرت فوق العاده خوبی را با صرف انرژی پایینی ارائه می دهد. علاوه بر محصولاتی که در بالا ذکر شد، شما می توانید آیپد ایر و آیپد پرو را نیز مبتنی با این تراشه تهیه کنید. M1 از حداکثر رم ۱۶ گیگابایتی بهره می برد. درون آن نیز ۱۶ میلیارد ترانزیستور تعبیه کرده اند.
تراشه M2
در واقع M2 پنجمین تراشه ای است که به صورت اختصاصی برای مک تولید و عرضه می شود. شرکت اپل ادعا کرده است که M2 حدود ۱۸ درصد سرعت بیشتری خواهد داشت. در مورد پردازنده گرافیکی نیز می گوید که ۳۵ درصد سریع تر است. پهنای باند رم این پردازنده به گفته کمپانی اپل ۵۰ درصد افزایش دارد و سرعت موتور عصبی آن نیز ۴۰ درصد بیشتر شده است. M2 از حداکثر ۲۴ گیگابایت ظرفیت رم پشتیبانی می کند. درون آن ۲۰ میلیارد ترانزیستور قرار گرفته است. فعلا تنها مک بوک ایر و مک بوک پرو ۱۳ اینچی از M2 بهره مند هستند.
تفاوت در لحاظ تعداد هسته CPU
اگر بخواهیم مقایسه ای از نظر تعداد هسته ها داشته باشیم باید بگوییم که تعداد هسته های CPU هشت هسته است که شامل چهار هسته قدرتمند با معماری فوق عریض و چهار هسته دیگر کم مصرف با معماری عریض می باشد. تعداد هسته ها در تراشه M1 و تراشه M2 یکسان است. فقط مقدار کش هسته های قدرتمند از ۱۲ مگابایت به ۱۶ مگابایت افزایش پیدا کرده است. تراشه M2 در توان مصرفی ۱۵ وات عملکردی با ۱۸ درصد بهتر را ارائه کرده است. همان طور که ذکر شد، تعداد هسته ها برابر است اما این عملکرد بهتر به معماری جدید اپل سیلیکون بر می گردد.
تفاوت M1 و M2 در قسمت گرافیگ
شرکت اپل در تراشه M1 از GPU هفت یا هشت هسته ای استفاده کرده بود. اما در تراشه M2 ما شاهد GPU هشت یا ده هسته ای هستیم که ارتقای مطلوبی محسوب خواهد شد. همین تفاوت که ذکر شد باعث شده است که تراشه M2 عملکرد بهتری را ارائه کند. این تراشه یعنی M2 در مقایسه با تراشه نسل قبل یعنی M1 با توان مصرفی یکسان ۲۵ درصد و البته با حداکثر توان مصرفی ۳۵ درصد بهتر از نسل قبلی می باشد.
تفاوت های دیگر M1 و M2
تفاوتی در پهنای باند حافظه بین تراشه M1 و تراشه M2 وجود دارد. در M1 پهنای باند حافظه برابر با ۶۸/۲۵ گیگابایت بر ثانیه است اما این در تراشه پر قدرت M2 پهنای باند حافظه ۱۰۲/۴ گیگابایت بر ثانیه می باشد. این را بدانید که در قسمت موتور پردازش عصبی M1 و M2 هر دو ۱۶ هسته ای می باشند اما در نسل جدید یعنی تراشه M2 پردازش اطلاعات و دیتا با سرعت بیشتری انجام می شود. تراشه نسل جدید اطلاعات را ۴۰ درصد سریع تر پردازش می کند. در مورد موتور پردازش عصبی نیز بدانید که در تراشه M1 می توانست در هر ثانیه، به پردازش ۱۱ تریلیون عملیات بپردازد. این عدد حالا در M2 به ۱۵/۸ تریلیون عملیات در هر ثانیه رسیده است.
انکود و دیکود کردن ویدئوهای ProRes از ویژگی های تراشه M2 می باشد. این تراشه از نمایشگر دوم با رزولوشن ۶K نیز پشتیبانی خواهد کرد.
مقایسه اجمالی
M2 دارای ۲۰ میلیارد ترانزیستور با دقت ساخت ۵ نانومتری به وسیله بهینه سازی هسته های سی پی یو می باشد. که چهار هسته با عملکرد سریع و چهار عدد با راندمان بالا هستند. در تراشه m2 بهبود قابل توجهی را در جی پی یو ۱۰ هسته ای ارائه شده است. موتور عصبی ارتقا یافته در این تراشه نسل جدید نیز قابلیت ۱۵.۸ تریلیون عملیات را در هر ثانیه دارد. پهنای باند حافظه در M1 68 گیگابایت بر ثانیه بود و حالا در نسل جدید یعنی M2 این عدد به ۱۰۰ گیگابایت بر ثانیه رسیده است. ظرفیت حافظه استاندارد نیز از ۱۶ گیگابایت به ۲۴ گیگابایت رسیده است. تراشه M2 هم از نظر عملکرد و هم از نظر قدرت از M1 بهتر است اما در این نسخه به سطح عملکرد M1 Pro نخواهد رسید. M1 Pro دارای ۳۳.۷ میلیارد ترانزیستور و البته دارای هسته های بیشتری است.
M2 پرو، مکس و اولترا؟
همان طور که به ویژگی های مهم این دو تراشه اشاره شد، متوجه شدید که فرق و تفاوت بسیار زیادی بین M1 و M2 وجود ندارد. می توانیم بگوییم که تراشه نسل جدید یعنی M2 از لحاظ عملکرد در GPU و CPU بهبود و پیشرفت داشته است. همچنین تراشه جدید قابلیت انکود و دیکود کردن ویدئوهای ۶K را نیز دارد. البته این حدس نیز زده می شود که شرکت اپل ممکن است طبق روندی که برای تراشه قبلی نیز پیش گرفته بود، در تراشه جدید هم مدل های پرو، مکس و اولترا را تولید و به بازار عرضه کند. شاید باید منتظر بمانیم تا تفاوت های بیشتر را در آن مدل ها ببینیم. به فروشگاه اینترنتی سافتپل مراجعه کنید و از انواع دستگاه ها و محصولات شرکت اپل با پردازنده های قدرتمند و پر سرعت بهره مند شوید. به روزترین و با کیفیت ترین محصولات را از فروشگاه سافتپل بخواهید.